Szemtorna – miért jó? Hogyan végezzük?

Szemtorna – miért jó? Hogyan végezzük?

A szemtorna hatásosságát kevés tudományos kísérlet vizsgálta, azonban annyi bizonyos, hogy hatékony szemfáradtság és szemszárazság ellen, valamint a konvergencia-hiány miatti kettős látás gyógyításában.

Távolra nézés, pislogás, masszázs

A szem számára az az ideális, ha kiegyensúlyozott a távolra és a közelre nézés aránya. A vadászó-gyűjtögető életmód évezredei során az ember távolra is tekintett, de ma már a legtöbben általában épületben tartózkodnak, közelre néznek. A távolra nézés ezért nemcsak a leglazítóbb, de a lassú pislogás mellett a legtermészetesebb szemgyakorlat is. Ehhez nyitott ablak mellett néhány pontot kell kiválasztani a horizonton (pl. felhők, távoli házak, dombok), majd ezeken laza pillantással többször végigtekinteni. Közben ne fókuszáljunk a részletekre. Ablak hiányában használhatók a helyiség legtávolabbi pontjai. Monitor előtt ülők 10-20 percenként 15-30 másodpercig pihentethetik így a szemüket.
A vérkeringés fokozása miatt hasznos a szemkörnyék és a szemhéj finom masszírozása.

 

SzemtornaSzemtorna

A monitor előtt ülők 20-30 percenként forduljanak el a képernyőtől, és pár percig tornáztassák a szemüket. A szemtorna megelőzi a szemfáradtság, a szemszárazság, a homályos látás, a fej- és a vállfájdalom kialakulását.
A torna kezdetén a tenyerekkel – az orrot szabadon hagyva – takarjuk le a bezárt szemeket. A hideg tenyereket először összedörzsölve melegítsük meg. Lassú, mély lélegzeteket véve képzeljük el a teljes sötétséget. Az így kialakuló ingerhiány lazítja a szemet és az agyat.
A torna során a szem fel és le, jobbra-balra, átlósan, és körkörösen mozogjon. A fókuszálás gyakorlásához kövessük a tekintetünkkel az ujjunk orrunk előtti mozgatását. Ha nyolcasokat írunk le a szemünkkel, az a mozgáskontrollt javítja. Zárjuk a szemtornát azzal, amivel kezdtük: takarjuk be a tenyereinkkel néhány másodpercig a szemeket.

dr. Kazai Anita

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!