Mit tehetünk a makula degeneráció ellen? - Fókuszban a szem

AMD – makula degeneráció megelőzése lehetőségek

A makula degeneráció oka nem teljesen ismert, az oxidatív stressz szerepe, azaz a szabadgyökök károsító hatása valószínűsített. A szem látóhártyájának éleslátásért felelős része, a sárgafolt sejtjei különösen érzékenyek a szabadgyökök károsító hatására. A szabadgyökök olyan sejtkárosító molekulák, amelyek az anyagcsere-folyamatok melléktermékeként keletkeznek az emberi szervezetben.

A makula degenerációt meggyógyítani sajnos nem lehet, de súlyosbodása késleltethető. Jelenlegi ismereteink szerint az egészséges életmód folytatásával, valamint az egyéb kardiovaszkuláris rizikófaktorként is ismert paraméterek (vérnyomás, koleszterinszint) karbantartásával tevékenyen részt vehet a betegség gondozásában.

Ennek érdekében:

  • Növelje az antioxidánsok bevitelét.

Az antioxidánsok gátolják a szabadgyökök képződését, illetve megkötik a már képződött szabadgyököket. Természetes antioxidánsok a C-vitamin, az A-vitamin, az E-vitamin, a flavonoidok, valamint a többszörösen telítetlen zsírsavak, különösen az ún. omega-3 zsírsavak.

Az antioxidánsok nagyon sokféle ételben megtalálhatók, különösen a sárga vagy piros gyümölcsökben (pl. piros szőlő, sárgadinnye, eper, málna, áfonya) és a zöldségekben (tök, sárgarépa, spenót). A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett speciális összetételű szemvitamin készítménnyel biztosítható a megfelelő napi antioxidáns bevitel.

  • Kerülje mind az aktív, mind a passzív dohányzást.

A dohányzás hatására a látóhártya vérellátása csökken, amely következményes érújdonképződést és szabadgyöktermelődést eredményez.

  • Végezzen rendszeres testmozgást.
  • Kerülje a hosszan tartó erős napfényt, viseljen UV-szűrős napszemüveget.

A látóhártya sejtjei igen érzékenyek a kék fény által okozott oxidációra, amely miatt UV-A és UV-B sugárzás elleni védelem szükséges.

  • Járjon rendszeresen szemvizsgálatra, hogy időben felfedezhetők legyenek a szemfenéki elváltozások.

Ezeken kívül léteznek beavatkozással járó kezelések, amelyek között a szem belsejébe adott injekciók, a lézeres terápiák, illetve műtéti eljárások szerepelnek. Ezek a makula degeneráció ellátására specializálódott centrumokban érhetők el a nedves típusú AMD-vel diagnosztizált betegek számára.

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!