Mi az a "száraz szem"? - Fókuszban a szem

A szem szárazsága az egyik leggyakoribb szembetegség. Minden harmadik embert érinthet élete valamelyik szakaszában – leginkább 40 év felett –, és a szemorvoshoz fordulók egy ötödénél állapítható meg ez a probléma. Idősebb korban a könnymirigyek csökkent működése miatt a tünet gyakoribb. Ezen kívül különösen gyakran fordul elő változókorban lévő nőknél.
A szemszárazság a csökkent könnytermelődés vagy a fokozott könnyvesztés okozta szemfelszíni betegség. A száraz szem betegség oka vagy az, hogy pislogást követően nem alakul ki szabályos és stabil könnyfilm, vagy az, hogy a következő pislogásnál korábban szétszakadozik a könnyfilm a szaruhártya felszínén.

A száraz szem betegség árthat-e a szemnek?

Száraz szem

Ha nem történik meg a kezelése, igen. A könny feladata a szem elülső felszínének táplálása, védelme, valamint részt vesz a látás megfelelő élességének kialakításában is a szemfelszín egyenletessé tételével. Száraz szem esetében a szaruhártya felszíne nem megfelelően nedvesedik, ez hosszabb távon a szaruhártya állandó irritációjához vezet, valamint szöveti károsodást, következményes látásromlást okozhat.

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!