Időskori makula degeneráció - Fókuszban a szem

Az időskori makula degeneráció típusai

A fejlett országokban az időskori vakság vezető oka a makula degeneráció. Az időskori makula degeneráció (angol nyelvű rövidítése: AMD) a látóhártya központi részének, a sárgafoltnak a folyamatosan előrehaladó sorvadása. A sárgafolt az éleslátás helye, ideghártya-sejtjeinek pusztulása miatt a fókuszált kép élessége károsodik, befolyásolva többek között az olvasókészséget is.
Az időskori makula degenerációnak két típusa ismert: a többnyire lassú progressziójú száraz, és a gyors látásromlást okozó nedves forma. Az esetek többségében a makula degeneráció száraz típussal kezdődik, és a betegek 85-90%-ánál így is marad. Nagyrészt ismeretlen okokból a száraz forma spontán módon átalakulhat a nedves formába.

Időskori makula degeneráció

A nedves AMD meglehetősen agresszív betegség. Noha csak 10-15%-át érinti az AMD-s betegeknek, mégis 90%-ban ez áll a súlyos látásvesztés hátterében.
Az életkor előrehaladtával nő a makula degeneráció előfordulásának valószínűsége. Családi halmozódás tapasztalható, világos szeműeknél gyakrabban fordul elő.

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!