KIALAKULÁSÁNAK OKAI

Környezeti tényezők

Nem csak a könny nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű termelődése vezethet a panaszok kialakulásához, hanem a képződött könny átlagosnál gyorsabb elpárolgása is. Sok környezeti hatás befolyásolja kedvezőtlenül a könny párolgási sebességét, pl. a légkondicionálás, a cigarettafüst, a meleg, száraz, szeles idő, a levegő alacsony páratartalma (központi fűtés).

Életkor

Az életkor előrehaladtával a könnymirigyek működése csökken, a száraz szem betegség előfordulása növekszik. Hangsúlyozottan jelentkezik nőknél változó korban és azt követően.

Monitorhasználat

A számítógépes munka során a fokozott figyelem következtében az átlagosnál ritkább a pislogás, s ez a könny fokozott párolgása miatt a szemfelszín időleges kiszáradásához vezet, így hozzájárulva a száraz szem tüneteinek kialakulásához.

Kontaktlencse viselése

A kontaktlencse viselése hozzájárul a száraz szem tüneteinek kialakulásához, illetve hosszabb távú használata a tünetek fokozódásához vezethet.

Gyógyszerek

Sok gyógyszer okozhat mellékhatásként szemszárazságot, pl. antihisztaminok és egyéb allergiaellenes szerek, fogamzásgátlók, antidepresszánsok és egyes vérnyomáscsökkentők (β-blokkolók).

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!