Makula degeneráció időben történő felismerése

A betegség korai felismerése nagyon fontos a makula degeneráció esetén is. A diagnózis a következő vizsgálatok elvégzése után állítható fel:

Szemfenékvizsgálat

A szemfenék jellegzetes elváltozásai a korai stádiumban az ún. druzenek, a fényérzékelő sejtek felhalmozódó anyagcseretermékei, amelyek pontszerű vagy nagyobb, a környezetnél világosabb foltok formájában jelennek meg az éleslátás helyén. A druzenek mellett a pigmenthám – a retina külső rétegének pusztulása – kisebb nagyobb világos foltok vagy sötét pigmentrögök formájában látszik.

Száraz típusú makula degeneráció szemfenéki képe

Száraz típusú makula degeneráció szemfenéki képe: az éleslátás helyén a retina külső rétegei elpusztultak.

OCT (Optikai koherencia tomográfia) vizsgálat

Lézerfény segítségével a szemfeneket az ultrahangvizsgálathoz hasonló módszerrel tapogatják le. Az OCT vizsgálattal a retina nagyon finom elváltozásai vizsgálhatók, a kezelés hatása pontosan nyomon követhető ezzel az eljárással.

Autofluoreszcencia vizsgálat

Bizonyos hullámhosszúságú fénnyel megvilágítva az önmagukban fluoreszkáló szemfenéki festékanyagok kirajzolódnak. A vizsgálat a száraz típusú makula degenerációban jelentkező szemfenéki elváltozások megjelenítésére szolgál.

Fluoreszcein angiogram

A vizsgálat során vénás injekcióval festékanyagot juttatnak a szervezetbe, mely néhány másodperc elteltével megjelenik a szemfenéki erekben, láthatóvá téve azokat. A szemfenékről készített fényképsorozat megjeleníti a kóros érképződéseket és a retina rendellenességeit, amelyek a nedves típusú makula degenerációban jellemzőek.

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!